Wat is een traineeship? Waarom zou je kiezen voor een traineeship als startersfunctie?

Een traineeship is een goede manier om je te ontwikkelen van starter tot manager of specialist!

Wat is een traineeship nu eigenlijk?

Een traineeship is een HBO of WO startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een bepaalde sector of een vakgebied. Je volgt een traject dat bestaat uit een inwerkprogramma én een opleidingsprogramma. De organisatie waar jij je traineeship gaat volgen zorgt voor de perfecte samenhang tussen deze onderdelen zodat jij in die paar jaar tijd jezelf ontwikkelt op het gebied van soft- en hard skills, competenties en ervaring. Zo wordt jij als trainee intern en extern getraind in de werkzaamheden en functie die je in de toekomst zal uitoefenen. Je behaalt in korte tijd een medior niveau in jouw vakgebied en hebt een voorsprong op je leeftijdsgenoten.

Het bedrijf doet een investering in jou door je opleiding en loon tegelijkertijd te betalen. Daarnaast krijg je bij veel bedrijven een auto van de zaak, telefoon en laptop zodat jij je ondertussen geen zorgen te hoeven maken om het financiële plaatje en de ruimte hebt om je optimaal te ontwikkelen. Jij als trainee zal echter wel je best moeten doen om het traineeship succesvol af te ronden.

Hoe behaal jij die voorsprong met een traineeship?

Twijfel je of een traineeship iets voor jou is? Om je een duidelijke beeld te geven van de meerwaarde van een traineeship, hebben we hieronder zes voordelen opgesomd.

1. Een traineeship is werken én leren

Misschien wel het belangrijkste voordeel voor jou is dat je betaald krijgt en daarnaast gewoon door blijft leren. In plaats van verder leren zoals met een opleiding, word je bij een traineeship een dienstverband aangeboden. Je leert en werkt dus tegelijkertijd. Je volgt voor ongeveer 20% theorielessen binnen het bedrijf. De rest van de tijd krijg je stages aangeboden bij externe bedrijven. De bedoeling is dat je als trainee binnen het bedrijf doorstroomt naar de functie die het best aansluit op jouw interesse en capaciteiten. Een traineeship duurt minimaal 1 jaar en kan tot wel 3,5 jaar duren.

2. Een traineeship ontwikkelt jouw competenties

Tijdens een traineeship focus je je op je eigen ontwikkeling. Dit doe je alleen tijdens je theorielessen, maar ook tijdens rollenspellen en bijeenkomsten met andere trainees samen, waardoor jullie ervaringen kunnen delen. Wanneer je traineeship is afgelopen, weet je wat je krachten zijn en waar jouw uitdagingen liggen.

3. Begeleiding van Talent Managers tijdens jouw traineeship

Als trainee krijg je continu begeleiding van een talent manager of job coach binnen het bedrijf. Deze coach is direct bij de inhoud van het dagelijkse werk betrokken en zal je ondersteunen tijdens je functie. Ongeveer 15% van je traineeship zal bestaan uit vaste gesprekken met je interne begeleider om jezelf te blijven ontwikkelen op persoonlijk, professioneel en leidinggevend vlak. Daarnaast krijg je op projecten begeleiding van een externe coach. Gedurende je traineeship zul je door beide coaches regelmatig beoordeeld worden op je functioneren en krijg je opbouwende feedback. Zo leer je snel de praktijk en wordt je continue begeleidt.

4. Duidelijk beeld van organisatie

Tijdens veel traineeships krijg je de kans om meerdere functies uit te proberen. Je leert eerst globaal wat het vak inhoud en gaat vaak in een later stadium van het traineeship in op de specifieke kwaliteiten van het vak. Zo leer je het bedrijf van verschillende kanten kennen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de organisatie waar jij de komende jaren zult werken. Daarnaast ontwikkel je binnen het bedrijf een netwerk van collega’s.

5. Je krijgt betaald

Als trainee zal jouw salaris waarschijnlijk niet verschillen met iemand in een ‘normale’ startersfunctie. Je krijgt betaald voor de werkzaamheden die jij voor het bedrijf uitvoert. Het bedrijf investeert op haar beurt weer in jou door je opleiding te bekostigen en je te voorzien van de juiste begeleiding. In de hoop dat jij bij het bedrijf blijft hangen na het behalen van je traineeship.

6. Doorstromen naar je perfecte baan

Tegen het einde van je traineeship heb je gewerkt aan diverse projecten en voor verschillende vakgebieden. Jij hebt een goed beeld gekregen van wat je kan en wat je wil, net zoals jouw talent manager en job coaches. Hierdoor zal je als specialist doorstromen naar de afdeling en functie waar jouw competenties het best tot hun recht komen. Gefeliciteerd: je hebt jouw ideale baan gevonden!

In aanmerking komen voor een traineeship

Het initiatief voor een traineeship ligt zowel bij het bedrijf als bij de werkzoekende. Bedrijven willen gemotiveerde trainees in dienst nemen die over voldoende niveau beschikken. Niet iedereen kan bij elk bedrijf voor een traineeship in aanmerking komen. Vaak moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan op het gebied van opleidingsniveau, opleidingsrichting en competenties. Bedrijven werven en selecteren trainees met het oog op de werkzaamheden die de trainee in de toekomst zal uitvoeren binnen een bedrijf. Daardoor wordt veel aandacht besteed aan de sollicitatieprocedure. Trainees krijgen tijdens de sollicitatieprocedure te maken met verschillende gesprekken en testen. De selectieprocedure kan onder andere intelligentietesten bevatten en verschillende assessments. Een zorgvuldige selectie is belangrijk omdat het bedrijf er zeker van wil zijn dat geschikte kandidaten worden aangenomen voor het traineeship. Een bedrijf zal namelijk veel geld in de trainee moeten investeren om deze op het gewenste (management) niveau te brengen.

 

Weet jij het al zeker?

Ja, ik word trainee!

Traineeship bij Deg

Ons Young Talent Program start met één maand Deg Young Talent Bootcamp. Vervolgens gaan we samen kijken hoe wij jouw doelen en ambities die je in je bootcamp hebt opgesteld in de praktijk kunnen bereiken. Je start in je eerste jaar onder begeleiding op projecten en ontdekt jouw drijfveren en uitdagingen. In het tweede jaar maak je een verdiepingsslag in jouw ontwikkeling. Niet alleen persoonlijk maar ook vakinhoudelijk. Je vult bij ons jouw traineeship in naar gekozen vakgebied en benodigde persoonlijke ontwikkelingspunten. Op die manier ben je verzekerd van een traineeship dat jou ontwikkelt tot specialist. Na twee jaar ben je onze Deg specialist. Wil je meer weten? Kijk dan op traineeship-projectmanagement.nl voor ons gehele programma.

Weet je het nog niet zeker? Doe hier de test om te ontdekken welk vakgebied in projectmanagement bij jou past: Test jezelf!

2019-01-07T16:49:17+00:00 05 november 2018|Traineeship|